Hoppa till huvudinnehåll

Spara till barn

Pappa leker med sin bebis på vardagsrumsgolvet

Genom att spara i fonder ger du barnets pengar möjlighet att växa. Kanske till ett körkort eller bidrag till första bostaden?

Börja månadsspara till ditt barn

Börja månadsspara

När du är kund hos oss är det enkelt att börja månadsspara till ditt barn. Logga in och kom igång.

Spara i ditt eller barnets namn?

Du kan antingen spara i ditt eget namn eller i barnets namn. Läs om för- och nackdelarna med alternativen.

Spara smart till barn – 3 tips

 • Barnspara varje månad

  När du månadssparar blir sparandet verkligen av. Det behöver inte vara några stora summor. Även ett par hundralappar varje månad kan göra stor skillnad över tid.

 • Spara till barn i fonder

  Med tanke på den långa sparhorisonten – barn ska bli vuxen – kan det vara bra att spara i fonder och ge pengarna möjlighet att växa. Jämför med ett sparkonto där pengarna i princip inte växer alls.

 • Kom igång själv eller få rådgivning

  Har du koll på fonder och vill komma igång själv? Spara i fonder. Vill du få automatisk rådgivning om en fond att barnspara i? Få rådgivning om sparande (och välj att spara till ”Barn eller barnbarn”).

Vår privatekonom Arturo Arques pratar sparande till barn.

Välkommen att bli kund!

Så snart du är kund hos oss kan du börja barnspara.

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad och informationsbroschyr finns i Fondlistan.

Så mycket pengar kan det bli

Belopp per månad
kr
Tid
år
Startbelopp
kr
Avkastning per år
Den genomsnittliga årsavkastningen för Stockholmsbörsen var 8,46% mellan åren 1999 och 2018.
%
- kr
Börja månadsspara

Frågor och svar om barnsparande

Börja barnspara

Det bästa sparandet är det som blir av, så börja idag!

 • Med några hundralappar i månaden kommer du långt. Även ett litet sparande är bättre än inget. Sparar du i till exempel fonder kommer ju pengarna att ha många år på sig att växa.

 • Pengar som sparas på lång sikt kan du placera i fonder eftersom det skapar förutsättningar för pengarna att växa. Det här är pengar som ska plockas ut om många år. Du behöver inte placera allt i aktiefonder med hög risk, utan kan till exempel välja en blandfond som har en del räntebärande papper och en del aktier. Vi kan hjälpa dig att välja rätt fond för dig.

 • Vill du månadsspara i fonder till barn behöver du någon av följande kontotyper: Investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller fondkonto

   

  Många väljer att spara i ett ISK eftersom man då betalar en låg årlig skatt istället för att betala en större engångsskatt när fonderna säljs. ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot och investerarskydd för värdepapper.

   

  Kapitalförsäkring gör det möjligt att sätta ditt barn som förmånstagare. Du kan också välja hur och när pengarna ska betalas ut.

   

  Sparande i eget namn, på ett ISK eller fondkonto, kan du öppna själv i appen eller internetbanken. För att spara i barnets namn, på ett ISK, fondkonto eller kapitalförsäkring, behöver du kontakta oss.

   

  ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin  för pengar på kontot upp till 1.050.000 kronor. Fonder och aktier omfattas av investerarskydd för värdepapper.

 • Sparar du i barnets namn är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet på 18-årsdagen. Men det är inte alla 18-åringar som är redo att hantera de pengarna. Du kan välja att spara i ditt eget namn istället. 

  Spara i barnets eller ditt namn

 • Vill du få rådgivning om en fond att barnspara i? Välj då Spara till barn när du är inloggad i internetbanken. Då får du hjälp att börja månadsspara i fonder till barn. Rådet du får skapas automatiskt utifrån dina svar och du får förslag på en fond att spara i. Vi ser till att du har kvar den risknivå du valt även om marknaden förändras.

 • Du kan när som helst sälja fonder. Det gör du i appen eller internetbanken under menyvalet Spara.

 • Skatt på fondsparande fungerar på två olika sätt beroende på om du sparar direkt i fonden eller om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

   

  När du sparar direkt i fonden betalar du 30 procent i skatt året efter du sålt dina fondandelar, om de gått i vinst. 

   

  Om du har dina fonder på ett Investeringssparkonto (ISK) betalar du ingen skatt vid försäljning av fonder, istället betalar du en låg, årlig skatt.
  Så fungerar skatten i ISK

 • Möjligheten till avkastning är starkt kopplad till vilken risk du tar. Varje fond har en riskklass som sträcker sig från 1-7, där 1 är låg risk och 7 är mycket hög risk. Förenklat kan man säga att räntefonder oftast har lägre risk och aktiefonder oftast har högre risk.

   

  Ju högre riskklass, desto mer kommer fondens värde att variera, både upp och ned. Välj en risk som passar dig.

  Vilken risk passar mig och mitt sparande?

 • När du sparar i fonder betalar du fondförvaltningsavgifter och skatter. Förvaltningsavgiften beror på vilken fond du valt. För en aktiefond brukar den ligga på mellan 1,0 - 2,5 procent per år. Läs noga vilka avgifter varje fond har innan du väljer den. Skatten beror på vilket konto du valt att placera fonderna i.

 • När ditt sparande växer, genom ränta eller avkastning så tjänar du pengar både på ditt ursprungliga sparbelopp och på ökningen. Exempel: Om du sparar 10 000 kr och avkastningen är 10 %, då ökar kapitalet med 1000 kr. Om avkastningen är 10 % även nästa år, då ökar kapitalet med 1100 kr. Över tid kan det bli stor skillnad!

Kontakta oss